Numicon-program zanimljive matematike

Numicon-program zanimljive matematike

ŠTA JE NUMICON? Numicon predstavlja program zanimljive matematike za mališane 3-6 godina, putem koga dete kroz igru pravi prve korake u svetu matematike i tako razvija svoje prve matematičke kompetence. ZAŠTO JE NUMICON JEDINSTVEN U RADU SA DECOM? Samo učenje brojeva može postati pravi pravcati izazov za dete. Veliki broj dece nižeg uzrasta ne može lako da shvati sam koncept brojeva, te mališani često ulaze u nelagodu, koja rezultira nervozom, kada se ta nervoza udruži sa nestrpljenjem roditelja, kao krajnji ishod dolazi i do odbijanja daljeg  procesa učenja od strane mališana, a do svega toga ne mora doći. Nauka je potvrdila da decom upravlja princip prijatnosti- zato je za decu ranog uzrasta veoma važno da učenje bude koncipirano kroz igru, da je dinamično i da angažuje sva čula(VAK – vizuelno, auditivno, kinestetičko) i to na jedan zanimljiv i dinamičan način, jer nudi puno mogućnosti i slobodu upotrebe u samoj učionici, kao i mogućnost za predavača da izrazi maksimalno svoju kreativnost u samom procesu rada. Upravo zbog toga je ovaj program postao vodeći program i vodeće nastavno sredstvo kako u vrtićima, tako i osnovnim školama širom sveta.Numicon je razvio Oksfordski Univerzitet Press i ovo didaktičko sredstvo je posebno pogodno za kinestetičare- decu koja vole da uče radeći. Najnovija istraživanja potvrđuju da je najveći broj dece upravo kinestetičkog tipa, a da vizuelni tipovi (učenje putem slika) sledi za njim sa znatno manjim procentom dece, kao i auditivni-(učenje putem zvuka).
ZAŠTO JE NUMICON JEDINSTVEN U RADU SA DECOM? Samo učenje brojeva može postati pravi pravcati izazov za dete. Veliki broj dece nižeg uzrasta ne može lako da shvati sam koncept brojeva, te mališani često ulaze u nelagodu, koja rezultira nervozom, kada se ta nervoza udruži sa nestrpljenjem roditelja, kao krajnji ishod dolazi i do odbijanja daljeg  procesa učenja od strane mališana, a do svega toga ne mora doći. Nauka je potvrdila da decom upravlja princip prijatnosti- zato je za decu ranog uzrasta veoma važno da učenje bude koncipirano kroz igru, da je dinamično i da angažuje sva čula(VAK – vizuelno, auditivno, kinestetičko) i to na jedan zanimljiv i dinamičan način, jer nudi puno mogućnosti i slobodu upotrebe u samoj učionici, kao i mogućnost za predavača da izrazi maksimalno svoju kreativnost u samom procesu rada. Upravo zbog toga je ovaj program postao vodeći program i vodeće nastavno sredstvo kako u vrtićima, tako i osnovnim školama širom sveta.Numicon je razvio Oksfordski Univerzitet Press i ovo didaktičko sredstvo je posebno pogodno za kinestetičare- decu koja vole da uče radeći. Najnovija istraživanja potvrđuju da je najveći broj dece upravo kinestetičkog tipa, a da vizuelni tipovi (učenje putem slika) sledi za njim sa znatno manjim procentom dece, kao i auditivni-(učenje putem zvuka). KAKO IZGLEDA NASTAVA SA NUMICONOM I ŠTA DECA NAUČE?
Numicon materijal dosta podseća na igračku, veoma je atraktivnih boja i lagan za upotrebu, deca ga zato vole i rado prihvataju da uz pomoć njega uče.  Čitav proces učenja se odvija kroz dodir, kroz slike i igru. Deca sa Numiconom dobijaju mogućnost da brže i efikasnije savladaju, razviju ili unaprede:
  • Pojam broja,
  • Brojevni pravac unapred i unazad,
  • Osnovne matematičke pojmove- veće /manje, teže/ lakše,
  • Razviju matematičku pažnju i razmišljanje,
  • Nauče osnovne matematičke obrasce,
  • Tehniku brzog računanja,
  • Geometrijsku transformaciju,
  • Fokus i brzinu računanja,
  • Vizuelnu pažnju posebno kroz popunjavanje zanimljivih šablona.
ŠTA JE KRAJNJI EFEKAT RADA DETETA SA NUMICONOM? Kao što možete zaključiti, iz gore pobrojanog, rad sa Numiconom donosi detetu duboku veru u sebe i svoje potencijale na ovom polju, jer dete postaje veoma svesno koliko puno zna u odnosu na svoje vršnjake i koliko je brže i okretnije u ovoj sveri znanja – to donosi onaj pravi  osećaj  samopuzdanja kod deteta  što mu pruža veliku efikasnost iosnaženost na ovom polju ne samo pri polasku u prvi razred, već im donosi i niz benefita i u višim razredima, pa čak i srednjoj školi- jer matematika za njih postaje zanimljiva igra, koju rado igraju. Ova didaktika se sastoji od raznih elemenata- konkretno u Školarkovoj učionici mi koristimo set za 6-oro dece upravo ovakav kao na gore navedenoj slici-sa svim tim rekvizitima koji su prikazani na slici. Dakle svaki naš polaznik ima svoju belu tablu za utiskanje oblika i računanje. U setu su razni oblici: perle za nizanje, pertle, razne kartice, vaga za merenje, metar, zanimljivi šabloni za popunjavanje ređanjem oblika… Sve je veoma dinamično i stimulativno za dete. Pozivamo vas da se uverite u to, prijavite se za besplatan demo čas na 069/2044-767 i pružite vašem mališanu priliku da razvije svoj maksimalan potencijal na ovom polju!

Leave a Reply